بلاگ

نیما صادقی
نیما صادقی
هر پرنده شناسی باید بدونه!
دوره‌های فعال سایت

کریزای عفونی ماکیان

معرفی بیماری

کریزای عفونی ماکیان یکی دیگر از بیماری‌های عفونی، حاد و مسری باکتریایی است که با ایجاد عفونت در بخش‌های بالایی دستگاه تنفس پرنده، باعث تورم سینوس‌های بالای چشم پرنده و تغییر چهره و تورم صورت در پرندگان مبتلا می‌گردد.

عامل بیماری کریزای عفونی، باکتری هموفیلوس پاراگالیناروم، یک باکتری گرم منفی، میله ‌ای شکل، غیر متحرک و فاقد هاگ است که اندازه ای حدود 3-1*8/0-4/0 میکرون داشته و دارای چند سویه می‌باشد که سویه‌های حاد این باکتری کپسول دار ‌هستند.

شرایط رشد باکتری روی محیط های آگار، اندکی پیچده و نیازمند شرایط خاص است. همچنین وجود نیکوتینامید ادنین دی نوکلئوتید (فاکتور V) برای رشد میکروب ضروری می‌باشد.

هموفیلوس پاراگالیناروک دارای سه سر و تیپ به نام‌های A،B،C است. آن چه باعث بیماریزایی و حدت در این باکتری می‌شود، یکی وجود کپسول و دیگری حضور پادگن هماگلوتیناسیون ویژه‌ای در میکروب ‌می‌باشد. البته لاکتری هموفیلوس پاراگالیناروم در خارج از بدن میزبان دوام کمی دارد؛ به طوری که در دمای عادی محیط بیش از 48 ساعت دوام نمی‌آورد.


واگیری بیماری

بیماری کریزای عفونی ماکیان، همان طور که از نامش مشخص است،خاص ماکیان است. اگر چه در بلدرچین ژاپنی هم دیده شده ولی سایر پرندگان را درگیر نمی‌کند. این بیماری پراکنش جهانی دارد و بیشتر از نظر ارزش اقتصادی مورد بررسی قرار می‌گیرد؛ چرا که می‌تواند به رشد و تولید جوجه‌ها به شدت ضربه وارد کند.

اگر چه پرندگان مسن‌ تر به مراتب به این یبماری حساس‌ترند، اما ماکیان در هر سنی مستعد ابتلا خواهند بود؛ از آن جایی که این باکتری در محیط بیرون دوام زیادی ندارد، منشا اصلی بیماری، پرندگان حامل یا مرغ‌های مبتلا ‌می‌باشند. عفونت از راه تماس مستقیم یا از طریق دستگاه تنفسی و یا آلودگی آب آشامیدنی توسط ترشحات مرغ آلوده امکان‌پذیر است. همچنین باید گفت که عامل عفونی این بیماری از طریق انتقال عمودی سرایت نمی‌کند.


علائم بالینی

بیماری کریزا، اگر بدون دخالت سایر عوامل عفونی رخ دهد، به صورت حاد پس از 1 الی 3 روز دوره کمون رخ خواهد داد و حداکثر 10 روز حیوان شما نشانه‌های بیماری را بروز می‌دهد. از مهم ترین نشانه‌های این بیماری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • آماس، تورم و خیز صورت و سینوس‌ها
  • تورم مجاری تنفسی
  • ملتحمه چشم و بسنه شدن چشم

از ساید علائم این بیماری می‌توان مشکل در تنفس عادی، کاهش شدید اشتها، کاهش وزن و افت تولید را نام برد. به هر حال اگر پرنده تنها مورد تهاجم باکتری هموفیلوس پاراگالیناروم قرار بگیرد، مرگ و میر چندانی در گله مشاهده نخواهد شد ولی اگر این بیماری توأم با شرایط نامناسب دیگر مانند بروز آلودگی‌های میکروبی و انگلی دیگر و یا نامناسب بودن تغذیه و تهویه باشد، قطعاً تلفات زیادتری را مشاهده خواهیم کرد.


علائم کالبدگشایی

تورم ملتحمه، خیز صورت و ریش در این بیماری بیش از همه نشانه‌ها، جلب نظر می‌کند؛ همچنین می‌توان آماس و التهاب در سینوس‌ها و مجاری URT، مشاهده کرد. اگر برونکوپنومونی و درگیری ریه‌ها مشاهده شد، بخار عفونت‌های ثانویه حامل این بیماری خواهد بود. همچنین در مشاهدات هیستوپاتولوژی، از بین رفتن مژک‌ها و ادم و دژنزسانس مخاط و سلول‌های اپیتلیوم نیز مشاهده خواهد شد.


تشخیص

معمولا با توجه به تاریخچه، نشانه‌های بالینی و آثار و جراحات کالبدگشایی، تشخیص بیماری کریزا امکان پذیر است. جهت تشخیص قطعی، کشت باکتری در محیط کشت آگار خوندار در مجاورت استافیلوکوک اپیدرمیس صورت می‌گیرد. برای این کار از ترشحات بینی و نای و همچنین کیسه‌های هوایی می‌توان نمونه برداری کرد؛ البته کیسه‌های هوایی برای نمونه گیری مناسب تر است چرا که ترشحات بینی و نای ممکن است واجد آلودگی‌های ثانویه باشند.

پس از تهیه نمونه و تلقیح در محیط ذکر شده، نمونه را به مدت 24 الی 48 ساعت در انکوباتور 37 درجه که حاوی 5 درصد گاز است، قرار داده و پرگنه‌های شفاف و ریزی نزدیک کلونی‌های استافیلوکوکی مشاهده می‌گردند که نشانگر حضور هموفیلوس پاراگالیناروم (عامل بیماری) است. راه تشخیص، تزریق ترشحات مخاطی و سینوسی مرغان مبتلا به چند مرغ سالم است که در مدت 24 الی 48 ساعت باید نشانه‌های بیماری بروز کند.


پیشگیری و کنترل

نکته بسیار مهم در پیشگیری این بیماری این است که مرغ مبتلا به کریزای عفونی، حتی بعد از بهبودی، به عنوان منبع آلودگی و دفع عامل عفونی عمل می‌کند! لذا بهتر است که گله آلوده حذف گردد و پس از ضد عفونی کامل سالن و خالی گذاشتن آن، حداقل به مدت هفت روز، جوجه‌های جوان ستام به جای آن‌ها را جاگزین نمود.

https://digimorgh.com/wp-content/uploads/2022/07/word-image-2287-7.jpeg

علاوه بر راهکار مدیریتی ذکر شده، یکی دیگر از روش‌های مؤثر در پیشگیری از این بیماری، واکسیناسیون علیه هموفبلوس پاراگالیناروم (عامل بیماری) است. هم اکنون واکسن کریزا بر ضد هر سه تیپ A،B،C هموفیلوس پاراگالیناروم عمل می‌کند که این واکسن از نوع کشته بوده و در سن 16 هفتگی، به صورت زیر جلدی تزریق می‌شود. البته در گله‌های مادر، واکسن به فاصله 3 الی 4 هفته تکرار می‌شود.


درمان

این بیماری درمان قطعی ندارد و با تجویز آنتی بیوتیک‌ها، تنها می‌توان از شدت بیماری کاست و از آن جایی که آنتی بیوتیک‌ها توان حذف باکتری را ندارند، پس از قطع دارو، مجدداً بیماری عود خواهد کرد. با این حال می‌توان از استرپتومایسین، تری متوپریم، تتراسایکلین، سولفامتازین، اریترومایسین و انروفلوکسازین استفاده نمود.

ممنون از اینکه ما رو تا آخر این مقاله همراهی کردید :)

آخرین مقالات
از لحاظ تاریخچه، ویتامین‌ها طبقه مجزایی از مواد مغذی هستند که با همدیگر، به عنوان ریزمغذی‌های آلی که در جیره غذایی به طور مطلق ضروری هستند، طبقه بندی می‌شوند. طیور به ۱۳ نوع ویتامین نیاز دارند. در این مقاله به بررسی بیشتر این ویتامین‌ها می‌پردازیم.
123
بازدید
ویتامین‌ها ترکیبات آلی هستند که ضرورت ویژه‌ای جهت اعمال حیاتی بدن همانند رشد، سلامتی، تولید مثل و ... دارند. در جوجه‌های در حال رشد، کمبود ویتامین B12 سبب کاهش اضافه وزن و مصرفِ خوراک شده که با پردآوری ضعیف و اختلالات عصبی همراه است.
212
بازدید
نقش اساسی و بسیار ارزنده ویتامین‌ها، در فرآیند فیزیولوژیکی و متابولیسم اندام طیور و دام برکسی پوشیده نیست؛ یکی از مهم‌ترین این ویتامین‌ها، ویتامین A می‌باشد که عدم توجه به آن می‌تواند آثار مخربی را برای طیور فراهم آورد.
142
بازدید
کریزای عفونی ماکیان یکی دیگر از بیماری‌های عفونی، حاد و مسری باکتریایی است که با ایجاد عفونت در بخش‌های بالایی دستگاه تنفس پرنده، باعث تورم سینوس‌های بالای چشم پرنده و تغییر چهره و تورم صورت در پرندگان مبتلا می‌گردد.
221
بازدید
جوجه‌های تازه بسیار حساس هستند چون در اصلاح نژاد آن‌ها بیشتر به گوشت آن‌ها توجه شده است. یکی از ناهنجاری‌هایی که در این جوجه‌ها وجود دارد لنگیدن پای آن‌هاست که در بیشتر مواقع در جوجه‌های گوشتی دیده می‌شود.
302
بازدید
پستینگ یا انسداد مقعد جوجه زمانی رخ می‌دهد که مدفوع جوجه بر روی مقعد آن خشک گردیده و مانع از این می‌شود که جوجه بتواند فضولات خویش را دفع نماید. این نقص‌ در صورت دوام می‌تواند باعث مرگ جوجه گردد!
154
بازدید
همه‌ی ما عطسه می‌کنیم. همان طور که می‌دانیم عطسه پاسخی برای تحریک بینی توسط جسم خارجی است. اکثر پرندگان نیز برای خارج کردن جسم خارجی از بینی خود عطسه می‌زنند. اما گاهی...
118
بازدید
آنفولانزای پرندگان یا مرغی، به گروهی از بیماری‌های عفونی گفته می‌شود که به‌ وسیله‌ی ویرو‌س‌های آنفولانزایی ایجاد می‌شوند که پرندگان را عفونی کرده و آن‌ها را بیمار می‌کنند. H5N1، نوعی از آنفولانزای مرغی است که موجب عفونت شدید شده و میزان مرگ‌ و میر بالایی دارد...
343
بازدید
بی شک گشنیز یکی از غذاهای مورد علاقه ی پرندگانی مثل قناری و طوطی سانان بوده و به همین دلیلی لازم است که اطلاعات مختصری از این سبزی در اختیار شما دوستداران گذاشته تا هم با خواص آن آشنا بشوید و هم از این سبزی در غذای هفتگی پرنده‌ی خود استفاده کنید...
221
بازدید
بیماری گامبورو را می‌توان یکی از مهم‌ترین بیماری‌های ماکیان جوان در سراسر جهان دانست. این بیماری اولین بار در سال ۱۹۶۲ گزارش شد و به علت شدت آسیب وارد به کلیه‌ها، نفروز پرندگان نام گرفت. ویروس این بیماری می‌تواند از پرنده‌ای به پرنده دیگر و از طریق هوا منتقل شود...
176
بازدید
میخچه یک وضعیت التهابی و دژنراتیو در پای پرندگان و طیور می‌باشد. از زمانی که پای پرنده دچار عفونت می‌گردد، پیشرفت و شدت دژنراسیون سریع‌تر خواهد بود. این پدیده به طور معمول، در اکثر پرنده‌هایی که در قفس و در شرایط بد نگهداری می‌شوند، دیده می‌شود...
401
بازدید
بیماری آبله ازجمله بیماری‌هایی است که در صنعت پرورش طیور از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا با بروز این بیماری سطح تولید تخم کاهش و میزان مرگ‌ و میر افزایش می‌یابد. بیشتر پرندگان از جمله طیور، پرندگان زینتی و بیش از ۶۰ گونه از پرندگان حیات وحش نسبت به این ویروس حساس هستند...
312
بازدید
مکمل‌های ب کمپلکس ویتامین‌های ب محلول در آب هستند؛ ویتامین‌هایی در بدن طیور ذخیره نمی‌شوند و برای همین باید در رژیم غذایی روزمره‌ پرنده تان وجود داشته باشند. ویتامین‌های گروه ب وظایف خیلی مهمی در بدن پرنده دارند و برای حفظ سلامتی‌ پرنده تان حیاتی‌‌ هستند...
466
بازدید
بیماری برونشیت یکی از بیماری‌های شیوع در بین پرندگان می‌باشد که سیستم تنفسی و دستگاه تناسلی پرنده را آلوده و تحت تأثیر قرار می‌دهد. برای فعالان حوزه پرورش و تکثیر پرندگانی هم چون مرغ این بیماری یک معضل همیشگی است و باید با شناخت این بیماری و راهکارهای درمان آن آشنا شوند.
512
بازدید
در گذشته به دلیل تلفات سنگینی که این بیماری تحمیل می‌کرد با نام طاعون مرغی یا مرغ میری شناخته می‌شد که نام اصلی این بیماری، نیوکاسل می‌باشد. عامل بیماری نیوکاسل ویروسی از خانواده پارامیکسوویریده است.
533
بازدید
اصطلاح سینه کاردی به حالتی اطلاق می‌شود که پرنده لاغر شده و عضلات سینه تحلیل رفته و استخوان ناحیه میانی سینه بیرون زده بنظر می‌رسد، این حالت ممکن است در هر عفونت مزمن یا سوء تغذیه ای بروز کند و بیشتر هم در پرنده‌های کوچک دیده می‌شود.
567
بازدید
یماری کانیبالیسم (cannibalism) یک رفتار پرخاشگرانه و تهاجمی در پرندگان می‌باشد که تولید کنندگان نمی‌‎توانند از آن چشم پوشی کنند. این عارضه در طیور اهلی متداول است و در اثر آن مرغ‌ها به یکدیگر نوک زده و با ایجاد جراحات باعث تلفات زیادی می‌شوند!
501
بازدید

همیشه اولین نفر باشید! برای اطلاع از آخرین تخفیف‌ها و جدیدترین کالاها در خبرنامه ثبت‌نام کنید.

فروشگاه
0 لیست علاقه مندی ها
0 موارد محصول
حساب کاربری من